Süblimasyon Transfer Nedir?

  •  14.12.2017
  •  Setaş
Süblimasyon Transfer Nedir?

1. Süblimasyon Transfer Nedir?

Süblimasyon transfer; süblimasyon transfer boyaları kullanılarak inkjet yazıcı tarafından inkjet kâğıdına grafik çalışmasının basılması sonucunda, baskılı kâğıdın 200 (simge koy) derece civarında ısı ile boyanın yüzeye süblimasyon yolu ile aktarılma işlemidir. Süblimasyon transferin kullanım alanı çok geniş ve çeşitlidir. Örnek vermek gerekirse baskılı transfer kâğıtları genellikle tekstil, kupa, seramik tablalar, metal yüzeylere uygulanır. Süblimasyonda kullanılacak tekstil kumaşları %100 polyester ya da minimum %60 polyester karışımı bir kumaş olmak zorundadır. Bu nedenle bu yöntemle sadece polyester veya polyester kaplı yüzeylere baskı yapılabilir. Bunu polyester yüzeye absorbe olarak sağlarlar. Diğer kumaş türlerinde baskı yöntemleri daha farklıdır.

2.Süblimasyon kâğıtları ve ortak özellikleri

Transfer kâğıtları kaplamalı ve kaplamasız olarak iki çeşit olup süblimasyon transfer işlemi için özel üretilmişlerdir. Kaplamalı kâğıtlarda yüzey boyayı tutan özel polimerler ile kaplıdır. İdeal süblimasyon kâğıtları boyayı yüzeyinde tutarak maksimum boya transferini sağlayan özelliktedir. Boyayı tam transfer etmeyen kâğıtlarda verim ve baskıda kayıplar olur. Desen ve renkler mat kalır. Buda boya sarfiyatını arttırırken kaliteyi düşürür. Fazla boya kullanılmış kâğıtlarla çalışılırken ortaya stampa(boyanın yayması) sorunu çıkar. Baskı yapılmış kağıtlar birbirlerini kirletebilir. Bunu önlemek için kâğıt seçimi yapılırken boya ile en verimli çalışan kağıtlar seçilmelidir.

Genişlik: 210mm, 420mm, 610mm, 914mm, 1118mm, 1600mm, 1620mm, 1920mm, 3300mm (müşteri isteklerine göre değişkenlik gösterebilir)

Genel düz sayfa boyutları: A4 (210mm X 297mm ), A3 (420mm X 297mm)

3. Doğru renk yoğunluğun ayarlanması

Öncelikle bilgisayarda kullanılan RIP(renk ayarlama programı) yazılımı yardımıyla doğru renk yoğunluğunun ayarlanması gerekir. Bu ayarlama fazla boya kullanımını engeller. Ayar sonrasında ise süblimasyon etkilerinin kontrol edilmesi gerekir.

4. Doğru pres sıcaklığının ve süresinin ayarlanması

Isı transfer sıcaklık aralığı 180-230 derece ve süresi de 10-30 saniye arasıdır. Toplu üretime girilmeden önce en uygun transfer parametreleri bulmak için ufak boyutlu testler yapılmalıdır. Bu testler yardımıyla maksimum verim ve kalite elde edilir.