Reaktif Baskı İçin Gerekli Ön ve Son İşlemler

  •  14.12.2017
  •  Setaş
Reaktif Baskı İçin Gerekli Ön ve Son İşlemler

ÖN İŞLEMLER

Reaktif dijital baskıdaki ön işlemler konvansiyonel baskı ile benzerlik göstermektedir. Her iki baskı türünde de dokuma kumaş ilk olarak yakma ve haşıl sökme işleminden geçirilir. Ardından pamuğun doğal yapısından kaynaklanan sarımsı rengin giderilerek kumaşın beyazlatılması için kasar yapılır. Kasar ile pamuğun hidrofilitesinde bir miktar artış meydana gelir. İsteğe bağlı olarak uygulanan merserizasyon ile mukavemet, yıkanabilirlik, boyar madde alımında iyileşme sağlanır.

Konvansiyonel reaktif baskıdan farkı olarak dijital baskı yapılacak olan kumaşa egalize işlemi öncesinde dijital patı verilir. Dijital patlarında su miktarı, konvansiyonel baskı patlarındaki su miktarından daha fazla olduğundan; dijital baskı patı viskozitesi daha düşüktür. Bu nedenle pat; kumaş üzerinde daha ince durur, daha yumuşaktır. Dijital baskı patının uygulanmasının ardından kumaş ramöz makinasında kurutulur ve baskıya hazır hale gelir.

BASKI SONRASI İŞLEMLER

Baskı işleminin tamamlanmasının ardından ön kurutma işlemi yapılır, ardından boyanın kumaş yüzeyine daha iyi absorbe olması için 102C’de doymuş buhar ile 8-10 dakika fiske işlemi uygulanır. Fikse işlemi ile kumaş, boyar madde ve kimyasallar arasındaki bağ kuvvetlenir. Ardından kumaş ile bağ yapmamış ölü boyanın uzaklaştırılması için yıkama yapılır. Yıkama sırasında kumaşta çekmeler meydana gelebilir, kurutma sonrasında kumaş egalize işlemine tabi tutulur. Ardından fiziksel (şardon,kalander gibi) ya da kimyasal (özel apreler ile) bitim işlemleri uygulanır.